logo zakelijk almelo

13 juni 2022 – Ronald IJzer (VivoChem) & Martine Gröbe (Decokay Gröbe)

Bijeenkomst Zakelijk Almelo

De gasten bij de 83e editie van Zakelijk Almelo waren Ronald IJzer, managing director van ViVoChem (chemische distributie) en Martine Gröbe van Decokay Gröbe (woninginrichting). Reinier van Broekhoven verzorgde de column tussen de twee gesprekken door. Op de zeepkist stond Gerard Cornelisse, die werkt aan de derde stadsmusical: Van Katoen en Water. Drie zangeressen, die meerstemmig een paar liedjes uit de komende musical zongen, leidden zijn verhaal op prachtige wijze in.

Het gaat goed met ViVoChem, stelde Ronald IJzer. ‘We groeien snel en er gebeurt veel. We zijn druk met het managen van grondstoffen.’ Hij schrijft dit toe aan de bedrijfsvoering, kwaliteit, duurzaamheid en digitalisatie. Daarnaast probeert het bedrijf zijn mensen lang vast te houden. ‘De werkgelegenheid gaat veranderen. Eentonige activiteiten gaan we vervangen door automatisering. We hebben geen vacatures, dat is ook wel eens leuk. Het gaat om ecologische en sociale duurzaamheid, daar hoort personeel bij. We hebben een kleine organisatie en kunnen snel schakelen.’

Langs de A35 vindt inmiddels uitbreiding (nieuw- en bijbouw) plaats. ‘Wij zijn de AH van de grondstoffen. Wij kopen groot in, met tankwagens en zeecontainers, die pakken we om. Ook verzorgen we warehousing en transport. Wat we wel steeds meer zien is dat klanten problemen hebben met de opslag van gevaarlijke stoffen.’ Een kwart van de chauffeurs voor het transport kwam uit Rusland en Oekraine. ‘Die zijn naar huis gegaan omdat ze niet konden pinnen of omdat ze naar het front gingen. Een tankwagen met natronloog is nu langer onderweg, dan gaan we anders plannen.’ Voor ViVoChem, onderdeel van de BÜFA-Group, wordt ketenverantwoordelijkheid steeds belangrijker. ‘We zijn heel proactief bezig in de keten, ook met onze klanten.’

Het bedrijf ‘scout’ groene producten. Er is een contract met een leverancier van een oxidator, ‘een  revolutionair product’, voor hergebruik van productiewater. Het doel is om dit zo schoon te maken dat je het weer kunt gebruiken. ‘Dan praat je over enorme bedragen.’ Daarvoor vindt momenteel overleg plaats met de NAM.

Ook financiert men start-ups, zoals in het Duitse Oldenburg. ‘Daar zitten allemaal kleine bedrijfjes, met jonge mensen, die in zeecontainers werken. De raarste dingen doen we daar.’ Doel is om in 2030 meer dan 50% groene producten te bieden: ‘Circulaire economie is de toekomst.’ Daarom is Ronald IJzer ook blij met de verbreding van het Twentekanaal, ook voor de CO2-voetafdruk. ‘We zijn hier in Almelo op onze plek’.

Reinier van Broekhoven (voorheen wethouder en directeur Soweco, thans manager corona en plaatsvervangend directeur van de GGD Twente) verzorgde de column.

Decokay Gröbe bestaat sinds 1913 – lange tijd als verf- en behangspeciaalzaak, sinds de jaren negentig als woninginrichter. Een bewuste keuze, gelet op de ontwikkelingen in de verf- en behangbranche en op het gebied van woninginrichting. Inmiddels zwaait de vierde generatie Gröbe er de scepter: Martine Gröbe. Verbreding heeft tijd nodig, weet zij. Je hebt er de juiste mensen voor nodig en het is goed om lid te zijn van een inkooporganisatie.

‘Ons team, met meer dames, bestaat uit mensen met veel ervaring als stylist in het vakgebied.’ Zelf is Martine Gröbe geen stylist; ze heeft een achtergrond in marketingcommunicatie en rondde de studie Organisatiepsychologie af. En wie jonger is, is in de regel handiger in sociale media. Mede door die media zien en durven mensen nu meer – en niet louter Almeloërs, er zijn ook veel klanten uit de regio.

Decokay is een speciaalzaak met 44 filialen in Nederland. ‘Decokay is soft franchise, wij doen wel een groot gedeelte van de reclame en de gedeeltelijk inkoop.’ Ondervindt ze concurrentie van de bouwmarkten? ‘Dat is een andere groep mensen. De gewone latexplas ligt bij de bouwmarkten. Kleuradvies en hoogwaardige verven, dat ligt bij ons.’Verandert de markt voor woninginrichting met al die woonprogramma’s op tv? ‘VT Wonen en Instagram werken als enorme inspiratie voor voornamelijk vrouwen’, weet ze ‘Het helpt wel, het interieur is hot.’

‘Wij zijn een van de bedrijven waarvoor de coronatijd positief heeft gewerkt. Als niet-essentiële winkel waren we ook een tijd gesloten, maar de mensen wilden toch wat te doen hebben. Onze kern is: we willen service bieden. Mocht je toch klachten hebben, kom dan. Dan kunnen we het oplossen.’

Figuurlijk op de zeepkist stond Gerard Cornelisse, die werkt aan de derde stadsmusical: Van Katoen en Water.

Daaraan voorafgaand zongen Isabel Pronk, Jip Wassenberg en Merel Kappenburg meerstemmig een paar liedjes uit de komende musical. Bekijk hieronder in de galerij alle foto’s.

Eerstvolgende bijeenkomsten

Bekijk de hele agenda

Bezoekadres
De bijeenkomsten vinden plaats in
restaurant Ledeboer
(Wierdensestraat 2, Almelo) en
beginnen om 17:00 uur.
Wij heten u daar graag van harte welkom.

c.heldeweg@gmail.com

Bekijk route online
TWENTHE TWENTHE
Copyright Zakelijk Almelo 2023