logo zakelijk almelo

3 april 2023 – Linda Hilberink

Een azc in Enschede: rijkelijk laat, maar het enige logische dat de raad nu kan doen

Je kunt het meisje wel uit Almelo halen, maar Almelo niet uit het meisje. Soms verlang ik terug naar de tijd dat ik in Almelo werkte. Als het gaat om asielzoekers bijvoorbeeld. Daar gaat de gemeenteraad in Almelo, in tegenstelling tot die in Enschede, heel goed mee om. 

Asielzoekers, vluchtelingen, statushouders: het maakt niet uit hoe we ze noemen. Feit is dat ze in een vreemd land zijn, dringend op zoek naar onderdak. Een soort kerstverhaal dat dik 2023 jaar na dato aan dramatiek nog niet heeft ingeboet.

Des te triester het felle verzet tegen het huisvesten van vluchtelingen op veel plekken, al tientallen jaren. Achteraf bleken de problemen met de asielopvang van toen nog maar het topje van de ijsberg van wat we nu de asielcrisis noemen.

Ik weet nog dat ruim dertig jaar geleden in Almelo een azc zou komen. Tegenstanders dachten dat hun dochters verkracht zouden worden en winkels leeggeroofd. Beide zijn niet gebeurd. Tuurlijk was er weleens wat. Maar de politiecijfers wezen uit dat de criminaliteit niet toenam en de weerstand verstomde.

Nog steeds gaat de opvang van ontheemden nagenoeg geruisloos in de Aastad. Er is een azc, er is een opvang van Oekraïners. En het verlengen van een noodopvang rolde onlangs nog moeiteloos door de gemeenteraad. Met wat spierballentaal van burgemeester Arjen Gerritsen richting Den Haag. Maar uiteindelijk was de opvatting dat mensen op de vlucht niet de dupe mogen worden van falend overheidsbeleid en een veel te lange asielcrisis. Zo is het maar net.

Enschede
Ondertussen schuift grote buur Enschede dit dossier al maanden voor zich uit. En blijft de vraag: wanneer gaat Enschede eindelijk fatsoenlijk asielzoekers huisvesten? Aantallen die passen bij de omvang van de grootste stad van Twente. Dat is meer dan een tijdelijke noodopvang en wat Oekraïners.De tijd dringt. Begin april moest de regio komen met een plan voor 4000 vluchtelingen. Voor Enschede betekent dat 1836 mensen, waarvan ruim 500 extra asielzoekers. Vooral die laatste groep ligt gevoelig.

Vorige herfst poogden de linkse partijen al een asielzoekerscentrum van de grond te krijgen, maar de meerderheid van de raad wilde er niet aan en dat ‘nee’ werd daarna nog vaak herhaald. Op de laatste werkdag voor het spoeddebat deed de raad vorige maand het voorstel een azc te openen met 500 plekken.

Al is het rijkelijk laat, het is het enige logische dat de raad nu kan doen. Over de eisen die de raad stelde, wil ik het hier niet hebben. Die sloegen namelijk helemaal nergens op. Enschede wil zelfs een zak geld van Den Haag als dank.

De Enschedese raad moet dit nu pragmatisch oplossen en eindelijk fatsoenlijk mensen gaan huisvesten. Desnoods met een paar mooie oneliners voor de staatssecretaris. Want een asielbeleid dat leidt tot tentenkampen verdient geen schoonheidsprijs. Voor inspiratie voor wat spierballentaal kunnen ze terecht bij de Almelose burgemeester.

Eerstvolgende bijeenkomsten

Bekijk de hele agenda

Bezoekadres
De bijeenkomsten vinden plaats in
restaurant Ledeboer
(Wierdensestraat 2, Almelo) en
beginnen om 17:00 uur.
Wij heten u daar graag van harte welkom.

c.heldeweg@gmail.com

Bekijk route online
TWENTHE TWENTHE
Copyright Zakelijk Almelo 2024